Som dansare är det viktigt att styrketräna för att utvecklas på ett bra sätt. Starka muskler stärker kroppen och minskar skaderisken. Att satsa på stora muskelgrupper och basövningar är perfekt.

Att träna på gym är bra för alla men speciellt för dig som dansar. Det räcker inte bara med att träna på själva dansen. För att utvecklas behövs en stark och uthållig kropp. Att komplettera dansträningen med styrketräning på gymmet är den bästa vägen att gå. Det är en stor fördel att gå till ett gym som har bra gymutrustning för att få ut maximalt av din styrketräning. Det kommer underlätta din träning om gymmet har utrustning av bra kvalité och ett stort utbud. Att stärka kroppen innebär att du ska utmana både din styrka och kondition. Genom att styrketräna belastar du kroppens muskler och utmanar dem. Muskler som är starka minskar risken för att du ska skadar dig när du dansar. Om du kombinerar dans med styrketräning kommer du få en stark, rörlig och funktionell kropp som håller länge.

Fokusera på basövningar

När du ska till gymmet och styrketräna som dansare är det en bra idé att satsa på basövningar. I basövningar arbetar flera muskler i samma övning. Knäböj är en övning du ska satsa på. Du kan göra den övningen med en skivstång eller i en benpressmaskin. Bänkpress är en klassisk övning och en av det bästa för att utveckla muskulaturen i överkroppen. Den gör du på en bänk med vikter eller skivstång. Du kan också göra armhävningar. Det finns också en maskin om du hellre föredrar det. Marklyft är också en övning som tillhör basutbudet. Här behöver du en skivstång med vikter. För att träna axlarna är militärpress med hantlar eller stång perfekt. Chins är en basövning som tränar främst ryggmuskeln. Det finns speciell utrustning för chins. Kan du inte dra dig upp i en stång finns det en chinsmaskin. Tänk på att växla mellan tunga och lättare pass och kombinera fria vikter och maskiner.