Dans är ett fantastiskt sätt att förbättra din hälsa. Förutom att du får bättre kondition, styrka och kroppskontroll så är dans också bevisat bra för att förbättra minnet och dessutom ett roligt sätt att umgås med andra.

Motion är viktigt för din hälsa. Att gå på gym eller spela en sport är ett sätt, men det passar inte alla. För den som älskar musik och vill umgås med andra är dans ett fantastisk alternativ. Dans är ett brett område med olika stilar för alla typer. Sällskapsdanser som tango, vals och bugg är både socialt och ger dig bättre kroppskontroll. Modernt, jazz och balett är mer fysiskt inriktade danser som genom att kombinera med rätt kosttillskott ger utmärkt träning både för styrka, kondition och flexibilitet.

Rädda minnet med dans

Flera undersökningar på äldre som dansar har visat att dans inte bara är bra fysiskt, utan även psykiskt. Att träna upp sin koordination, få regelbunden motion, socialisera och lära sig koreografier har visat en förbättring i minnet och vissa fall saktat ner symtom på minnessjukdomar som alzheimers och demens.

Olika dansformer

  • Balett – Det finns en mängd olika dansstilar att utforska för den nyfikne. För den som gillar klassisk musik, bra hållning och stor rörlighet så kan balett vara den rätta stilen. Balett sätter ett stort fokus på korrekt teknik, fina linjer och berättande. Många klassiska sagor finns som balettversioner och baletter som Svansjön är världsberömda.
  • Discodans – För den som gillar mer energi, häftiga frisyrer och vill tävla så finns det discodans. Med det menas inte stilen som uppkom på 70-talet, utan en dansstil som har mycket gemensamt med cheerleading. Du kan tävla i grupp eller solo men det viktiga är att ha hög energi och är ett perfekt sätt att träna konditionen.
  • Streetdance – Vill du istället lära dig att snurra på huvudet eller att röra dig som en robot? Då finns det flera varianter av streetdance, från animation till popping and locking till mer klassisk break dance. Street är en guldgruva för den som vill utveckla sin kroppskontroll och har blivit en helt egen subkultur med musik, kläder och film.