Kanske hade Dirty Dancing aldrig blivit den filmsuccé som den blev om det inte var för dansen. Just dansen gör lyftscenen i slutet möjlig, och det är nog denna scen som fick folk att vända i entrén, efter att ha sett filmen, och köpa biljett till ännu en föreställning. Men det är knappast den enda dansscenen i filmen.

Den dans som förekommer flitigast är mambo. 1963, när filmen utspelar sig, var detta en ny och vågad dans i Nordamerika. Det är de sexuella undertonerna i dansen, som Baby får uppleva efter att ha tjuvkikat på hotellpersonalens dans, som är det ”dirty” i filmens titel.

Dansen mambo skapades på Kuba på 40-talet, som en dans till musikstilen med samma namn, som uppstod under decenniet innan. Skaparen av dansen var Arsénio Rodríguez, åtminstone om man ska tro honom själv. Klart är i alla fall att han spelade en stor roll när det gällde att sprida mambon i Nordamerika. En annan viktig innovatör var Perez Prado, som flyttade från Kuba till Mexiko och därifrån bidrog till att mambon spreds längs den amerikanska västkusten. Dessutom förekom mambon i många mexikanska filmer.

Amerikansk mambo

Som alla andra danser har mambons utvecklats under sina 70 år på jorden, inte minst när den har förflyttats från en plats till en annan. Den ursprungliga mambon var en dans som mest påminde om den som dansas på dagens klubbar och diskotek, om än med mer känsla. Det centrala var att känna in musiken och låta den vara vägledande för danssteg och rörelser.

När mambon introducerades i USA kände danslärarna dock att det inte gick att lära ut en dans med så vaga vägledande principer. En dans skulle innehålla bestämda steg, och därmed basta! Därför standardiserades mambon, så till den grad att det blev omöjligt att dansa denna typ av dans till den ursprungliga mambomusiken. Amerikansk mambo dansas därför till salsamusik, som förvisso också kommer från Kuba.