Att dans hör till de mest intensiva träningsformerna är väl känt bland dem som håller på med det. Att det är såpass intensivt gör det såklart till en av de bästa träningsformerna men det ställer också höga krav på din förmåga till återhämtning. Ett bra komplement för återhämtning till en i övrigt hälsosam livstil är att emellanåt unna sig en massage.

STHLM Physique erbjuder ett flertal olika typer av massage: klassisk massage, idrottsmassage och gravidmassage. De har öppet alla dagar i veckan och erbjuder i princip drop-in. Du kan boka en massage-session 20 minuter innan utsatt tid. STHLM Physique ger massage vid Odenplan, ca. 6 minuter från tunnelbanestationen Odenplan. Massage är framför allt bra för att lindra träningsvärk. Men det har även andra gynnsamma effekter så som att det ökar blodcirkulationen vilket kan förbättra återhämtningen rent fysiskt.

kvinna får ryggmassageMassage är ett bra sätt att lindra och förebygga skador

Vissa dansformer, som ballett, är så fysiskt påfrestande för kroppen att dess rörelser tvingar många som praktiserar det att avsluta sina karriärer i förtid. De vanligaste typerna av skador som uppkommer till följd av dansträning är höftskador, skador på fötter och anklar, knäskador, stressfrakturer och den reumatiska sjukdomen artrit. Inte för att skrämma någon från att börja träna dans – fördelarna överväger såklart nackdelarna med råge. Men för att bibehålla en såpass god vana och kunna dansa på lång sikt är det bra om du integrerar ett antal goda vanor i ditt liv. Förebygg skador från dans genom att:

  • Äta regelbundet och nyttigt och håll koll på vätskebalansen
  • Vila ordentligt och undvik att träna för mycket
  • Värma upp före träning och uppträdanden
  • Träna upp styrkan i kroppen genom att gå på gym regelbundet

Andra fördelar med massage inkluderar lägre nivåer av stresshormonet kortisol:och ökad förekomst av blodkroppen lymfocyter som bland annat hjälper till att stärka immunförsvaret. Föga överraskande för alla som någon gång fått en massage är också att det ökar välbefinnandet – på sikt. Förutom att kortisolnivåerna minskar så ökar förekomsten av oxytocin, ett hormon som höjer känslan av att må bra och tillfredsställelse.

Slutsats: En massage efter dansträningen är helt enkelt inget mindre än en mycket bra idé.