När du dansar, professionellt eller på fritiden, kan det vara bra att hålla igång. Inte bara för att kroppen ska stelna till men även för upprätthålla en god kondition. Förutom detta är det såklart bra att se till att du äter balanserat och undviker sådant som kan vara skadligt för kroppen.

Det kan vara bra att inte bara hålla sig i form när man är dansare, utan även ha en hälsosam livsstil där man inte röker. Vape är för vissa ett alternativ där man helt enkelt kan välja bort nikotinet, men det kan för vissa såklart vara svårt. En hälsosammare livsstil för en dansare är såklart en där man inte röker alls för att på så sätt vara snällare mot sin egen kropp. 

Dansa för den mentala hälsans skull

“Dans betraktas ofta som ett nöje eller en konstform. Men dans är också riktigt bra träning”, står det i SvD. Det stämmer väl då man kan träna hela kroppen när man dansar. Inte minst mår kroppen bra av rörelse, dans kan även få många att må bättre psykiskt. Studier visar att unga tjejer, som oftast är mer utsatta för depressioner, huvudvärk och magont, kan må bättre genom exempelvis kravlös dans. Med kravlös dans syftar man på dans där det inte finns några särskilda regler för hur man ska dansa, utan bara slappna av, ha kul och släppa loss. Därför behövs inte heller förkunskaper och man kan oavsett dansstilen man väljer få möjlighet att skapa en egen koreografi om man så vill. 

Att dansa och hålla igång även när man är äldre kan vara bra för att motverka demens. En anledning till detta är att man stimulerar ett flertal sinnen när man dansar och rör sig till musik. Bland annat ökar hjärnans stimulans genom att hörselintryck kombineras med rörelse. Med andra ord finns det ingen anledning till att inte hoppa upp från stolen och röra dig till musiken redan nu.