Många tycker att fotvård är överskattat men det är faktiskt viktigare än du kan tro, speciellt om du är dansare. Små krämpor och förhårdnader kan leda till stora bekymmer om du inte tar hand om dina fötter. Se till att skaffa dig en bra fotvårdsrutin och bra produkter.

Fötterna är en kroppsdel som är väldigt förbisedd av många. Om du inte har några problem med dina fötter kanske du tycker att fotvård är onödigt men inte om du frågar en person som har eller har haft besvär. Om du är dansare är det väldigt viktigt att du tar hand om dina fötter. Att jobba förebyggande är av största vikt. För en dansare gäller det att hålla musklerna mjuka från knäet och ner. Att investera i bra kroppsvårdsprodukter är ett tips för att hålla fötterna i trim. Rätt produkter kan även vara till stor hjälp om du behöver behandla dina fötter för fotsvamp, hälsprickor, förhårdnader och väldigt torra fötter. Huden har en bra förmåga att reparera sig själv och förhindra infektioner. För att göra det lättare för huden är det bättre att avlägsna det som inte ska vara där för att ge huden det bästa förutsättningarna att läka. Att rengöra fötterna på djupet och återfukta ordentligt är en bra grund. Använd gärna produkter som skapar en ogynnsam miljö för bakterier och svamp.

Ta tag i dina fotproblem direkt

Om du får problem med dina fötter är det av största vikt att du tar tag i problemet direkt för att kunna fortsätta dansa. Om du får krämpor i en fot som exempelvis har förhårdnader eller att du får ont när du står på tårna kan du drabbas av spänningar som snabbt kan sprida sig till andra delar av kroppen och leda till större problem. Foten är det första och viktigaste som du ska ta hand om som dansare. Om du upplever några problem med fötterna kan mobilisering och fotgymnastik vara till hjälp.

Förebyggande åtgärder för friska fötter:

  • Smörj fötterna regelbundet med en fet salva.
  • Fila fötterna någon gång ibland dock inte för ofta.
  • Kontrollera dina fötter varje dag för att upptäcka rodnader och förhårdnader i tid.
  • Klipp naglarna rakt av.