Att dansa med mensvärk är inte det roligaste. Men du kan faktiskt styra din mens. Om du har en viktig dansföreställning eller liknande kan du med hjälp av en tablettkur skjuta upp din mens tills efteråt.

När du är dansare kan mensen komma olägligt. Om det är så att mensen kommer att sammanfalla med en dansföreställning finns det faktiskt möjligheter att senarelägga den några dagar. Du kan nämligen skjuta upp menstruation genom en tillfällig tablettbehandling. Tabletterna ska tas några dagar innan beräknad mens och intas så länge du vill skjuta upp den. När du slutar med tabletterna kommer mensen ungefär 2–3 dagar efter. Det är inte alls farligt att göra en mensförskjutning. För att du ska få tabletterna utskrivna behöver du fylla i en hälsoundersökning. Utifrån den görs en bedömning om behandlingen är lämplig för dig eller inte.

“En del får endast lite värk medan andra får väldigt ont.” Läs mer här om mens och mensbesvär.

Slipp mensvärk och PMS under dansen

Fördelen med att inte ha mens när du ska dansa är att du inte behöver oroa dig över mensvärk eller PMS. Du kan helt koncentrera dig på dansen utan att hormonerna ska spela dig massor med spratt. En del har väldigt mycket besvär under mensen och blöder rikligt. Om du är en av dem kan du ha stor nytta av att kunna göra en mensförskjutning. Tänk på att mensförskjutning med tabletter inte går att kombinera med andra preventivmedel som exempelvis p-piller eller p-spruta.