Att dansa är ett av livets sanna glädjeämnen. Dans kombinerar glädje och nytta på ett sätt som nästan inget annat gör. Det är träning, det är socialt och berikande. Men vad gör du om det roliga leder till att du får smärta i fötterna?

Som med allt annat i livet kan det bli för mycket av det goda, så även med dans. Ett problem som drabbar många som dansar mycket, eller tränar löpning och liknande, är hälsporre. Hälsporre yttrar sig som kraftig smärta i hälen och uppstår när du rör dig för mycket i dåliga skor. Därför kan det vara en bra idé att du förebygger genom att skaffa ett par hälsporre skor, så att du kan fortsätta med det du tycker är roligast i livet.

Övningar för att lindra besvären

I själva verket är det inte hälen som smärtar utan senan som löper längs med hålfoten, en sena som kallas för plantarsenan. Vad kan du göra för att lindra besvären med hälsporre, förutom att skaffa ordentliga skor? Den enskilt bästa träningsformen för att bli kvitt hälsporre är faktiskt att du går i trappor.

  • Att gå i trappor belastar inte fötterna på samma sätt som dans eller löpning.
  • Plantarsenan, som är den som skadats vid hälsporre, stärks av att gå i trappor.
  • När du går i trappor med hälsporre, sätt bara fotens främre del på trappsteget. Du vill få till en mjuk stretch i foten med varje steg.

Om du drabbas av hälsporre ska du därför undvika att helt sluta med fysiska aktiviteter. Du ska förstås också vara noggrann med att inte överbelasta fötterna och på så sätt förvärra skadan.

Byt skor

För att kunna fortsätta dansa bör du förebygga hälsporre genom att skaffa bättre skor. Enligt tidningen Allas ska du välja en sko med sula som har svikt, den får dessutom gärna vara skålad och ha en ordentlig hälkappa. Fötterna ska hållas på plats i skorna och inte glida runt. Skor som motsvarar alla krav hittar du hos Skoproffsen. Med bra skor på fötterna låter du ett av livets glädjeämnen förbli just ett glädjeämne och inte en plåga.