Om du planerar att öppna en egen dansstudio finns det mycket att tänka på, som att köpa in rätt redskap och hyra en lämplig lokal. En dansstudio kan också ställa särskilda krav på lokalen som inte är uppfyllda när du hyr den. Hit hör att förbättra akustiken och se till att alla faciliteter finns, som omklädningsrum och duschar. Verksamheten behöver också finansieras vilket kan göras med ett lån, eller med egna pengar om du har sparat ihop ett startkapital sedan tidigare.

Genom att låna pengar kan du snabbt se till att finansieringen finns på plats för din nya dansstudio. Nordax låter dig enkelt låna pengar till drömmar du vill förverkliga. Du kan få privatlån eller samla tidigare dyra krediter och smålån i ett nytt lån som har bättre villkor, vilket förbättrar din ekonomi när du ska starta upp din dansstudio. Marknadsföring är en annan viktig del av att få verksamheten lönsam, vilket innebär att det är viktigt att lägga en del av pengarna på en marknadsföringsbudget.

Planera din studio

För att öppna upp en ny dansstudio behöver du installera heltäckande speglar längs med väggarna så att dina danselever enkelt kan se sina poser och dansrörelser ur olika vinklar medan de tränar. Det är också viktigt att ha god belysning som inte är för stark för ögonen då dansarna kan tillbringa många timmar med att träna inför uppträdanden. Samtidigt behöver belysningen vara tillräckligt stark för att de ska kunna se rummet väl då det annars kan inträffa olyckor. Du kan också behöva köpa in:

  • Högtalare och musikanläggning
  • Särskilt dansgolv av hårt trä eller linoleum
  • Balettstänger till dansarna att utföra sina övningar vid

Dansstudio som sprider glädje

Charlotte Sinclair som är känd från TV-programmet ”Let’s Dance” har valt att starta upp sin egen dansstudio under coronapandemin. Studion är baserad i Kungsbacka och ska ge dansälskare förnyad energi nu när världen kan kännas som en farlig och tung plats att vistas i. Hon har hyrt lokaler av Friskis och Svettis i Kungsbacka och håller där dansklasser anpassade för corona, med högst sju elever på varje lektion.

Som ny ägare av en dansstudio behöver du förstås ha en gedigen bakgrund inom dans, som Charlotte Sinclair som är nordisk och svensk mästarinna inom discodance. En annan ung men ändå erfaren dansstudioägare är Josefine Sebring, som vid endast 22 års ålder tog över Landskrona Dansstudio sedan hon arbetat där som danslärare i flera års tid. Josefine Sebring är musikalartist och har tagit över efter Lena Bergkvist, som själv inte är dansare utan kom in på dansspåret via sin dotter Kim.

Efterfrågan kräver ny lokal

Även för den som har drivit dansstudio under en längre tid kan det krävas nya lokaler för att möta efterfrågan. Karin Eklund öppnade sin dansstudio i en källarsal i Svenska Gården i Jakobstad, men flyttade sedan dansstudion vidare till en gammal slöjdsal i Åbo. Hyrorna är höga i Åbo men Karin Eklund kände att det fanns en så hög efterfrågan på fler danskurser att hon valde att satsa på flytten. Här leder nu dansläraren Julia Martin lektioner i dansfitness och fitnessbalett, vilket ger ett utbud liknande det som går att hitta i konditionssalar. Intresset har varit ihållande stort och studion erbjuder många olika kurser.