Dans är en konst- och rekreationsform som har stora positiva hälsoeffekter. Samtidigt finns det samband mellan ohälsosamma beteenden och vissa grupper inom yrkesdansen. En av dessa faktorer är rökning. Men varför röker så många dansare? Finns det bättre alternativ till cigaretter – eller är allting lika farligt? Vi möter en balettdansare som berättar för oss varför hen började röka.

Jag började röka när jag gick på balettskola. Jag var 16 år gammal, och det handlade nog om samma sak som det gör för de flesta – grupptryck. Nästan alla i klassen rökte och att avstå var att vara utanför på rasterna – som oftast kretsade kring rökrutan. Jag tyckte dessutom att jag såg ganska cool ut med den där glödande pinnen mellan fingrarna.

Men det fanns också en annan dimension – som skiljde oss från alla andra rökare – inbillade vi oss i alla fall. Rökningen dödade vår aptit och lugnade våra nerver, den hjälpte oss att hålla oss så smala och koncentrerade som möjligt. Det var ett djupt osunt ideal, som grundade sig i en rädsla för att falla bakom i en oförlåtande bransch med hård konkurrens – även mellan vänner.

Jag blev beroende av rökningen. Idag har jag slutat med cigaretterna och har istället gått över till en vape från https://www.cigoteket.se – som jag tror är ett bättre alternativ för mig. Jag känner mig kanske inte lika mycket som James Dean när jag använder den, men jag upplever att min hälsa inte tar lika mycket stryk. Idag är jag också tryggare i min kropp och säkrare på min förmåga som dansare. Men jag kan inte låta bli att tänka på alla de som fortfarande röker – och de är många – hela 45% av alla professionella balettdansörer och dansöser är rökare.

Dans och hälsa – viktigt att prioritera rätt

Det dummaste med att röka som dansare är att det förstör något av det finaste med dansen: alla de hälsofördelar som träningen innebär. Över hela världen känner man sedan länge till dansens enorma potential som träningsform – att dansa bränner mer än 600 kalorier per timme. Och dansen ett bra sätt att förbättra din kondition, kroppskontroll, och blodcirkulation. Studier visar dessutom att dansen har en positiv inverkan på neurologiska funktioner. Det beror på att dans stimulerar den vita materia som sammankopplar hjärnan – något som annars brukar minska med åldern. Med andra ord blir du inte bara vältränad utan också smart av att dansa.

En dansare har sin kropp som främsta verktyg, därför är det inte konstigt att man vill pressa sig själv att prestera bättre, och att förändra kroppen för att ge sig själv bästa tänkbara möjlighet kan vara frestande. För vissa kan det till och med framstå som romantiskt att vara villig att offra allt för sin konstform. Men ingen behöver röka för att bli duktig på dans. Och när det kommer till dans och hälsa är det viktigt att prioritera rätt. En karriär inom balett är kort, pensionsåldern i snitt 29 år, se till att resten av ditt liv blir långt. Och kom ihåg: du borde dansa för att må bättre, inte må dåligt för att dansa bättre.