Svenska sportprofiler älskar att snusa. Zlatan, Brolin och Henke Larsson har alla snusat eller gör det fortfarande. Många tränare sätter också snusandet i system och under träningen eller matchen så brukar det även finnas en spotthink där spelarna kan ta ut sina prillor innan de springer in på planen igen. Men hur ser utländska tränare på snus egentligen?

I Allsvenskan eller SHL är det ingen som ser förvånad ut när en spelare snusar. Att hitta billigt snus online är dessutom en lika enkel match som att vinna över motståndarlaget för somliga. Men i andra länder är det inte lika påhejande att någon som är betald miljoner, ska springa omkring med tobak i munnen.

snus och träningFotboll och hockey ­– två snusande idrotter

Både inom den svenska fotbollen och ishockeyn är det mer än vanligt med snusande spelare, tränare och organisatörer. Många tränare uppmuntrar till och med sina lag att snusa inför en svår straffläggning eller en oroväckande tuff match. Flera kända namn har figurerat i snusreklam och under matchen kan man undra om olika snustillverkare till och med agerar sponsorer. Framför allt inom ishockey, är det så vanligt med snus att folk drar på munnen åt någon som inte snusar.

Inte lika populärt är det att snusa inom dessa sporter utomlands. Inom NHL är det förbjudet att snusa, men alla ser genom fingrarna med det. I Premier League ser saker och ting lite annorlunda ut. Lindelöf har fått mer än en reprimand för att han snusar i Manchester United, även om det inte bekommer honom särskilt mycket. Snuset har dock letat sig in till engelska spelare som Jamie Vardy i Leicester. Detta ledde givetvis till stora dopingrykten.

Njutningsmedel eller ett dopingpreparat?

Anledningen till att många ligor ser hårt på snusande sportstjärnor, är att det inom vissa gränser kan betraktas som doping. När snuset granskats i dopingnämnden har det konstaterats att det har haft vissa prestationshöjande effekter. I Sverige har det emellertid inte lett någon vart, men i UEFA har spelare blivit avstängda för att ha använt snus.